Vooralsnog is het fenomeen van de negatieve rente vooral zichtbaar bij staatsobligaties van overheden en bedrijven in westerse landen. Maar hier en daar duiken negatieve spaarrentes ook op voor particuliere spaarders.
Bij sommige Duitse banken, zoals de Hamburger Sparkasse, krijgen particulieren met meer dan 5 ton spaarvermogen wel een negatieve rente voor de kiezen in de vorm van een extra ‘bewaarvergoeding’, zo meldde zakenkrant The Financial Times maandag.
En ook in Nederland is er een bank die al sinds juli formeel een negatieve spaarrente hanteert, zo signaleert RTL Z donderdag. Het gaat om Van Lanschot bankiers, de bank die zich onder meer richt op de persoonlijke financiën van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.
Uit onderstaande tabel blijkt dat je over het saldo tussen de 2,5 miljoen euro en 5 miljoen euro een rentevergoeding van 0,2 procent moet betalen aan de bank (de rente is dus -0,2 procent). Boven de 5 miljoen euro spaargeld rekent de bank 0,4 procent rente.
Heb je minder dan 2,5 miljoen euro aan spaargeld bij Van Lanschot dan is de rente 0 procent.
Banken onder druk om negatieve spaarrente te rekenen
De druk op banken om voor particulier spaargeld negatieve rentes te rekenen wordt steeds groter, want banken zien bijvoorbeeld de rentes die ze kunnen rekenen voor het verstrekken van hypotheekleningen en bedrijfskredieten dalen.
Tegelijk is het zo dat als Europese banken zelf geld parkeren bij de Europese Centrale Bank (ECB), ze daarvoor 0,4 procent rente moeten betalen. De ECB heeft al laten doorschemeren deze negatieve depositorente verder te willen verlagen naar 0,5 of 0,6 procent. Dit kost banken in de eurozone miljarden.
Eerder deze week deed Business Insider navraag bij Nederlandse grootbanken over de negatieve rente. Wat bleek? De grootste Nederlandse banken willen liever geen negatieve spaarrentes rekenen, maar als de winstmarges verder eroderen moet er iets gebeuren.
Voor vrij opneembare internetspaarrekeningen rekenen ABN Amro en ING een spaarrente van 0,02 procent, Rabobank zit op 0,03 procent en SNS Bank op 0,07 procent. Er is dus nog enige speelruimte om naar nul te gaan, maar niet veel.
Rabobank noemt het invoeren van een negatieve rente zeer onwenselijk. "Een klein gedeelte van onze klanten in het zakendomein krijgt een negatieve rente, maar dat gaat om bedragen boven de 12,5 miljoen euro. In totaal gaat het hier om 700 klanten. Het is niet ondenkbaar dat dit ooit gaat veranderen, maar dat is niet wat wij willen", aldus een woordvoerster tegenover Business Insider.
LEES OOK: Rijke Duitse spaarders krijgen soms al een negatieve rente – Nederlandse banken dubben wat ze moeten doen
Lees meer over geldzaken:
- Ben jij rijker dan je leeftijdsgenoten? Dit is het vermogen per generatie van Nederlanders tussen de 25 en 85 jaar
- Blik op je Geld: vrees voor beursdip, hypotheekrente extreem laag, gas goedkoper
- ‘Slechts 6% van de koophuizen is betaalbaar met een modaal inkomen van €36.000’ – deze kaart laat zien waar